Pier Eringa: ‘Macht verzekeraars en banken bij ziekenhuizen is te groot’

Omroep west 26-dec-2022

Ziekenhuizen kunnen nauwelijks meer tegenslagen aan en dat komt door de manier waarop verzekeraars contracten afsluiten. Dat zegt Pier Eringa, scheidend interimbaas van het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis. ‘De dominantie van banken en verzekeraars is spectaculair’, zegt hij. Hij pleit ervoor dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingrijpt.

‘Ziekenhuizen in Nederland zijn financieel heel kwetsbaar. de reden daarvan is dat ze geen normaal rendement kunnen draaien’, zegt Eringa. ‘Dat geldt niet alleen voor het LangeLand, maar voor veel ziekenhuizen in Nederland. Dat komt door de strakke manier van contracteren van verzekeraars.’

Het afgelopen jaar heeft Eringa veel met banken en verzekeraars om tafel gezeten. Het was zijn opdracht als tijdelijk bestuurder om een fusie tot stand te brengen tussen het Haagse HagaZiekenhuis en het kwijnende LangeLand. Dat werd binnen de Reinier Haga Groep overeind gehouden door Reinier de Graaf uit Delft en het HagaZiekenhuis.

Dominantie spectaculair

Hij noemt de rol van verzekeraars en ook van banken ‘spectaculair’. Het leidt er volgens Eringa toe dat een ziekenhuis per jaar maar ongeveer 1 procent winst kan maken. Dat zou minimaal vijf á zes procent moeten zijn.

‘Ziekenhuizen kunnen nu zelfs een klein tikje niet meer opvangen. Dat verandert als je zorgt dat ze wel een normaal rendement kunnen maken.’ De vertrekkende tijdelijke baas van het LangeLand Ziekenhuis noemt het Nederlandse systeem van financiering ‘niet gezond’.

Taak voor VWS

Een oplossing moet van het ministerie van Volksgezondheid komen, denkt Eringa. Dat moet het hele systeem van financiering en contractering tegen het licht houden en aanpassen. ‘Zeker als je ziet dat tientallen Nederlandse ziekenhuizen in de problemen zijn gekomen na corona, is duidelijk dat de politiek moet ingrijpen.’

Pier Eringa zei dit in een afscheidsinterview wat Omroep West met hem had. Dit gesprek is dinsdag te lezen op onze website en op de app. Eringa stopt op 31 december in Zoetermeer. Halverwege januari begint hij aan een nieuwe klus bij de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen. Die dreigen 20 miljoen euro verlies te leiden.

Brom : Omroep west 26 December

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *