Praktische zaken

Vertrek: 12 oktober 2023. Amsterdam: 08.05 uur. Aankomst Varadero: 12.35 uur.

Terug: 19 oktober 2023. Varadero: 13.20 uur. Aankomst Amsterdam: 08.30 +1 uur.

Doelgroep: Huisartsen en Apothekers 

De gezondheidszorg in Cuba is uniek te noemen. De zorg is gratis en voor iedereen bereikbaar. Er is een hoge doktersdichtheid (8.9/1000) en er ligt grote nadruk op preventie. Daarnaast richt men sterk de aandacht op het betrekken van de community in de zorg. Hierbij is het duo huisarts-verpleegster in de wijk de spil van de zorg. Ze betrekken hierbij familie, sociale netwerken en wijkorganisaties. Ook is het medisch onderwijs op Cuba van een hoog niveau. De apotheken daarentegen laten een andere kant zien. Vaak is er enorm tekort aan medicijnen. De rol van de apotheker is daar nog steeds meer die van distributeur dan van voorlichter. Interessant is om te bekijken welke lessen de Nederlandse artsen en apothekers daar kunnen leren.

De inhoud van de cursus bestaat uit verschillende thema’s:

Wat kunnen we leren van de Eerstelijns Zorg in Cuba?

Spreker: Walter Schrader is huisarts, onderzoeker, Arts rampenbestrijding.

De bloeiperiode van de Nederlandse verzorgingsstaat is met de veelbesproken zorginfarcten voorbij. Dubbele vergrijzing zou eerder moeten uitdagen dan verontrusten. De Eerstelijns Zorg van Cuba bereikt met een fractie van de kosten dezelfde hoge levensverwachting en een vergelijkbaar laag kindersterftecijfer. Is de essentie toepasbaar in ons systeem en zijn er ook mogelijkheden voor wederzijdse synergie?

Samenwerking huisarts en apotheker  

Spreker: Peter Felen is bedrijfskundige en psycholoog, docent, trainer en oprichter van Apotheek Totaal Groep.

Een zeer open sessie waarin we kijken welke successen er te delen zijn en welke uitdagingen nog zijn op te lossen. En hoe vaak wordt er gezamenlijk onderzoek verricht om de waarde meer zichtbaar te maken van deze samenwerking? Ook hier is de uitdaging het voorkomen van valkuilen en inspirerende uitdagingen aangaan. 

Wijkgericht werken

Sprekers: Walter Schrader en Rubik Nazarian .Rubik is trainer in de zorg en initiatiefnemer DAI Platforms.

Het organiseren en leveren van zorg en ondersteuning zo dicht mogelijk bij huis is voor huisartsen niks nieuws. Wijkgerichte, integrale zorg kan gezondheid en welbevinden van de meest kwetsbare burgers verbeteren.

Huisartsen zien steeds meer patiënten met gezondheidsvragen waarvan de oplossing binnen het sociaal domein of leefstijladvisering ligt. De huisarts heeft een belangrijke aanjaagfunctie om initiatieven in de wijk op gang te brengen en eerstelijnspartijen te verbinden. De huisarts kan het niet alleen. Reden genoeg om de handen ineen te slaan met bijvoorbeeld welzijnswerkers, buurtsportcoaches, gemeente en GGD. Wat kunnen we leren van de Cubaanse gezondheidszorg ? 

Strategie ontwikkelen:

Sprekers: emeritus-hoogleraar prof. Sybren Tijmstra en Peter Felen.

Apothekers hebben er al jaren mee te maken: grote partijen die interesse tonen om apotheken over te nemen. Maar nu hebben ook huisartspraktijken er mee te maken. Welke strategie is voor zowel huisarts als apotheker het meest zinvol en geeft de meeste kans op werkplezier en succes? En hoe kun je een dergelijke strategie op eenvoudige wijze uitvoeren? Interessante vragen en antwoorden.

“De blije dokter”

Spreker: Rubik Nazarian.

Bijna veertig procent van de zorgverleners overweegt om de zorgorganisatie of zelfs de -sector te verlaten. Ongeveer tien procent is dit daadwerkelijk van plan. Dit hangt samen met toegenomen druk op de mentale en fysieke gezondheid van zorgmedewerkers zelf. Dit blijkt uit de Monitor Gezond werken in de zorg 2022. Om goed voor anderen te kunnen zorgen, is het belangrijk dat je als arts ook goed voor jezelf zorgt. De scholing “De blije dokter” is ontwikkeld ten behoeve van zorgverleners als steun in de rug.

Het bestuderen van de Cubaanse gezondheidszorg: door Walter Schrader, Peter Felen.

We gaan natuurlijk uitgebreid kennis maken met de Cubaanse gezondheidszorg. Dat wil zeggen dat we soms gastsprekers ontvangen en daarnaast gaan we regelen dat we veel in de praktijk kunnen bekijken: huisartsenpost, apotheek en ziekenhuis staan in ieder geval op het programma. Het exacte programma zal twee maanden voor vertrek duidelijk zijn en is uiteraard afhankelijk van het aantal deelnemers. 

AANMELDEN

Gebruik het aanmeldformulier op de website of stuur een mail naar info@academyinc.nl met jouw gegevens: naam, naam apotheek/praktijk, adres, mailadres en telefoonnummer.
Vermeld eventuele specifieke reiswensen: rond tijden, meerdere personen, dieet, e.d.). of via medische scholing kunt u zich rechtstreeks aanmelden.

Investering

3250,- ex BTW (bedragen in euro’s).

Bij dit bedrag is het volgende inbegrepen: vlucht, vervoer naar hotel en naar vliegveld, ontbijt, lunch en 2 x diner (aankomst- en vertrekdag), cursusmateriaal en tweepersoonskamer in de diverse hotels.

Keuze voor eenpersoonskamer: 200,- extra. Keuze voor comfortclass vliegen: 100,- extra. Meereizende partners: 2099,-.

Download de brochure>>>> Cuba Studiereis

Deze studiereis wordt georganiseerd door Peter Felen en Rubik Nazarian.

Rubik Nazarian : mobiel: 06.415.20679

Peter Felen: mobiel: 06.51104408