Scholingsaanbod: Omgaan met uitdagende patiënten – LVB

Als huisarts en andere zorgverleners komt u dagelijks patiënten tegen die in sommige gevallen (nog) niet gediagnosticeerd zijn. Met name in achterstandswijken komen zorgverleners met een lichte verstandelijke beperking vaker voor, al dan niet gediagnosticeerd.

Ongeveer 6% van de Nederlanders heeft een lichte verstandelijke beperking of is zwakbegaafd. Hun reacties kunnen soms anders zijn, wat het lastig kan maken om adequaat te reageren en elkaar goed te begrijpen. Hoe kunt u uw communicatie effectief op hen afstemmen? 

Resultaat/leerdoelen:

  • Het overbrengen van informatie
  • Omgaan met conflicten
  • Een omslag maken van denken in beperkingen naar mogelijkheden
  • Inzicht krijgen in de denkwijze van mensen met een licht verstandelijke beperking
  • Handvatten en praktische tools voor effectieve communicatie
  • Vergroten van kennis en inzicht op het gebied van patiënten met zwakbegaafdheid, een lichte verstandelijke beperking en leerachterstanden

De trainingen worden altijd afgestemd op de specifieke behoeften van de doelgroep. Afhankelijk van de wensen en behoeften kan deze scholing gecombineerd worden met gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid.

Wat de praktische scholing zo effectief maakt, is dat deze wordt gegeven door zowel een hoofdtrainer als een co-trainer. De hoofdtrainer is inhoudelijk zeer sterk, terwijl de co-trainer in staat is om gedrag na te bootsen en leerelementen te genereren.

Planning: Voor InCompany-trainingen wordt de datum en tijd in overleg vastgesteld. Deze training kan zowel in de ochtend als in de middag worden uitgevoerd, of desgewenst in de avond. 

Accreditatie: 4 pe-punten ABC1.

Doelgroep: zorggroepen, zorginstellingen en huisartsenpraktijken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via e-mail: secretariaat@academyinc.nl