Gedragsverandering van uitdagende patiënten. 4 PE-punten ABAN

Doelgroep: Huisartsen, praktijkondersteuners, en andere geïnteresseerden.

In-company praktische studiedag: Huisartsen, praktijkondersteuners, medisch specialisten, bedrijfsartsen en andere geïnteresseerden

Heb je ooit meegemaakt dat jouw patiënten iets totaal anders doen dan wat je duidelijk hebt uitgelegd? Vind je het soms lastig om je patiënten in beweging te krijgen om hun gedrag te veranderen? Het kan zijn dat je patiënten vaak ‘blijven hangen’ in hun ambivalentie.

Aan de ene kant weten je patiënten dat er iets moet veranderen, maar aan de andere kant voelt het behouden van de huidige situatie o zo vertrouwd. Het aandacht geven aan de ambivalentie van de patiënt kan veel bereiken. Motiverende gespreksvoering biedt jou als arts de tools om op een constructieve manier het gesprek met de patiënt aan te gaan. Deze aanpak is bewezen effectief bij het versterken van motivatie tot gedragsverandering.

Motiverende gespreksvoering richt zich op intrinsieke motivatie. Het is een klinisch bewezen benadering om mensen voor te bereiden op gedragsverandering en om ‘ambivalentie’ op te lossen.

De inhoud van de training omvat onder andere: de basishouding van motiverende gespreksvoering, non-verbale communicatie, gesprekstechnieken en de fases van motiveren: aansluiten, focussen, ontlokken, plannen, de verandercirkel van Prochaska & Di Clemente en het exploreren van ambivalentie.

Deze praktische scholing wordt aangevuld met een theoretische inkadering van interculturele communicatie, laaggeletterdheid en licht verstandelijke beperking. Er wordt gewerkt met casuïstiek van de deelnemers en de scholing wordt volledig afgestemd op de wensen en leerdoelen van de deelnemers.

De training duurt één dagdeel (vier uur) en de groepsgrootte is maximaal negen personen.

Vraag gerust naar de mogelijkheden voor incompany scholing. E-mail: secretariaat@academyinc.nl

Evaluatie (op basis van 100 deelnemers):

Gemiddelde score: 8,5

Enkele reacties van deelnemers:

  • ‘Prima, zeer zinvolle scholing’
  • ‘Praktisch, heel bruikbaar, nuttig’
  • ‘Stilstaan en bewustwording; belangrijk voor je vakgebied’
  • ‘Veilige leeromgeving’
  • ‘Zeer de moeite waard’
  • ‘Stof tot nadenken en tot in de praktijk brengen’
  • ‘Inspirerend, praktisch, veilige setting; Het oefenen met een acteur heeft zoveel meerwaarde’

Zie ook het overzicht van onze best beoordeelde scholingen: ‘Zeg Nee tegen agressie’, ‘Omgaan met LVB’ers’, ‘Blije Dokter / Mentale Weerbaarheid’, en andere.