Werkplezier in de spreekkamer: Mentale Weerbaarheid, Blije Dokter

Tijdens de recente scholingen ‘Werkplezier in de spreekkamer: Mentale Weerbaarheid, Blije Dokter’ hebben we de energievreters en energiegevers in verschillende huisartsenpraktijken geïnventariseerd.

Werkplezier in de spreekkamer is een tweedelig programma dat een mentale toolbox combineert met de drie-batterijenmethode. De batterijen Denkkracht, Gevoelskracht en Lichaamskracht staan symbool voor de mentale, sociaal-emotionele en fysieke energiebronnen.

Op basis van de inventarisatie van energievreters en energiegevers tijdens de scholingen, zijn de volgende conclusies te trekken:

1. Denkkracht: Energievreters en Energiegevers

Energievreters zoals piekeren, multitasken en zelfverwijt komen veel voor. Deze factoren wijzen op mentale overbelasting door te veel taken tegelijk te willen doen en perfectionistische neigingen. Dit leidt vaak tot mentale uitputting en inefficiëntie in de praktijkvoering.

Energiegevers zoals relativeren, nieuwsgierigheid en aandacht voor het hier en nu tonen aan dat huisartsen baat hebben bij technieken die mindfulness en mentale rust bevorderen. Deze helpen hen gefocust te blijven en beter met stress om te gaan.

2. Gevoelskracht: Energievreters en Energiegevers

Energievreters zoals faalangst, conflictvermijding en ontevredenheid wijzen op emotionele belasting door onzekerheden en onuitgesproken spanningen binnen de praktijk.

Energiegevers zoals passie, familie, dankbaarheid en humor benadrukken dat positieve emoties en relaties cruciaal zijn voor welzijn. Praktijken waar humor en waardering een centrale rol spelen, ervaren vaak betere samenwerking en meer werkplezier.

3. Lichaamskracht: Energievreters en Energiegevers

Energievreters zoals slaaptekort, veel zitten en schermtijd putten fysieke energie uit. Huisartsen ervaren vaak een tekort aan fysieke rust en beweging, wat hun lichamelijke energie snel doet afnemen.

Energiegevers zoals tijd in de natuur, voldoende slaap en beweging laten zien dat activiteiten buitenshuis en een goede balans tussen werk en herstel essentieel zijn voor fysiek welzijn. Dit versterkt zowel de fysieke als mentale veerkracht van huisartsen.

Om goede zorg te verlenen, is het essentieel goed voor jezelf te zorgen.

De inventarisatie toont aan dat huisartsen en hun teams vooral baat hebben bij een goede balans tussen mentale rust, emotionele verbinding en fysieke activiteit. Het creëren van ruimte voor ontspanning en herstel kan veel stress voorkomen.

Het toepassen van praktische tools, zoals de drie-batterijenmethode en de mentale toolbox, helpt om energievreters te verminderen en energiegevers te vergroten. Dit verbetert de samenwerking, het werkplezier en de veerkracht binnen de praktijk. Deze scholing dient als een steun in de rug.

Een sterke samenwerking en open communicatie, waarin energiegevers zoals humor en dankbaarheid centraal staan, dragen bij aan een gezondere en productievere werkomgeving.

Deze geaccrediteerde scholing biedt zorgverleners bruikbare tools en bewustwording, met de wetenschap dat kleine aanpassingen in het dagelijks handelen grote positieve effecten kunnen hebben op het welzijn van het team en de praktijkvoering.

We bieden deze goed geëvalueerde en praktische scholing ook graag aan voor jullie praktijk. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over het programma en de mogelijkheden voor incompany-trainingen. E-mail:secretariaat@academyinc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *