Sociale veiligheid / interne agressie

Het bespreekbaar maken van sociale veiligheid is een essentiële stap om een veilige werkomgeving te waarborgen, met name in sectoren zoals de zorg, het onderwijs en binnen gemeentelijke instellingen.
Als gevolg van de hoge werkdruk en het gebrek aan sociale veiligheid kan verzuim toenemen. Mensen die zich niet veilig voelen op de werkvloer of die overbelast raken, melden zich vaker ziek.

Sociale veiligheid is bepalend voor het welzijn en het goed functioneren van zorgverleners. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf medewerkers in de huisartsenzorg de afgelopen 12 maanden te maken heeft gehad met agressie of ongewenst gedrag van collega’s of leidinggevenden. Het is daarom van groot belang om dit bespreekbaar te maken.

Zorg ervoor dat er duidelijke richtlijnen en protocollen beschikbaar zijn die medewerkers kunnen raadplegen in onveilige situaties. Leidinggevenden spelen hierbij een sleutelrol; zij moeten het goede voorbeeld geven door respectvol en veilig gedrag te tonen. Hun betrokkenheid en houding dragen bij aan een cultuur van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Daarnaast is het belangrijk dat alle medewerkers goed op de hoogte zijn van de maatregelen rond sociale veiligheid. Moedig een werkomgeving aan waarin medewerkers zich vrij voelen om zorgen en incidenten te delen, zonder angst voor repercussies.

Zeg Nee Tegen Agressie is een full-service bureau dat jou en je organisatie ondersteunt bij het aanpakken van agressie in de zorg, het onderwijs, gemeenten en andere sectoren

Webinar Sociale Veiligheid in de Huisartsenzorg | SSFH. Bekijk het webinar>>>>