De kans om gezond oud te worden, wordt voor 80% bepaald door leefstijl en leefomgeving, en slechts voor 20% door aanleg en genen. Huisartsen zien steeds meer patiënten met gezondheidsvragen waarvan de oplossing buiten de zorg, maar binnen het sociaal domein ligt. Vanuit de Stichting Gezonde WijkAanpak werken we samen met experts uit de wetenschap, het onderzoek en de praktijk om gemeenten te ondersteunen met de Gezonde WijkAanpak.

Het sociaal domein

Beleidsmedewerkers, consulenten en sociale professionals zijn vaak actief in buurten en gemeenschappen en hebben daardoor een scherp inzicht in de lokale behoeften. Ze kunnen initiatieven en programma’s ondersteunen die gericht zijn op het bevorderen van gezonde leefstijlen, zoals sportactiviteiten, voedingsprogramma’s en projecten voor mentale gezondheid. Door deze initiatieven te ondersteunen, dragen zij bij aan een gezondere leefomgeving. Een integrale aanpak, waarbij het sociaal domein, de zorgsector, het onderwijs en andere maatschappelijke organisaties samenwerken, is essentieel voor effectieve gezondheidsbevordering en preventie.

Huisartsenzorg als sterke basis

Het versterken van de huisartsenzorg houdt ook in dat de samenwerking met thuiszorg, fysiotherapeuten, psychologen en andere disciplines wordt verbeterd. Deze multidisciplinaire aanpak, in samenwerking met het sociaal domein, zorgt voor een optimaal resultaat voor zowel de burger als de patiënt.

De Stichting Gezonde WijkAanpak wil een verbindende rol spelen in het sociale domein en de eerstelijnszorg, en brengt de best practices in kaart. In een volgende editie delen we meer over deze best practices.

Er zijn talloze initiatieven, zoals Krachtige Basiszorg, die zorg- en welzijnsprofessionals in achterstandswijken op een andere manier ondersteunen. Er wordt bijvoorbeeld extra geïnvesteerd in het assistententeam en er wordt meer samengewerkt in de wijk, wat leidt tot een beter inzicht in complexe problematiek.

Om de transitie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag te versterken, werken we samen met onderzoekers, wetenschappers en praktijkprofessionals aan het ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardige oplossingen om gemeenten te ondersteunen.

Tweedaagse Training: Gezondheidsbevordering – Van Ziekte en Zorg naar Gezondheid en Gedrag, Maatschappij en Mens 

Deze tweedaagse training biedt sociaal domein medewerkers en consulenten de tools om effectiever bij te dragen aan de gezondheidsbevordering van burgers. Dit leidt tot gezondere, veerkrachtige wijken.

Doelstelling

Het doel van deze training is om sociaal domein medewerkers en consulenten te voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de gezondheidsbevordering onder burgers te versterken. De focus ligt op preventie, gedragsverandering, netwerkzorg, bewustwording en het bevorderen van een gezonde leefstijl en communicatie.

Doelgroep

  • Sociaal domein consulenten
  • Beleidsmedewerkers
  • Welzijnswerkers
  • Wijkteams
  • Andere professionals betrokken bij de gezondheidsbevordering van burgers

Deze training wordt verzorgd door experts en biedt een combinatie van wetenschappelijke inzichten, onderzoek en praktijkervaring.

Programma downloaden>>>>