Minstens vier chirurgen van de afdeling Heelkunde van het HagaZiekenhuis in Den Haag worden in verband gebracht met seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover arts-assistenten die in het ziekenhuis in opleiding zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Zembla.
Grensoverschrijdend gedrag bij artsen in opleiding (AIO’s) is een ernstig probleem. Het is zorgwekkend dat betrokkenen vaak niet durven melding te maken. Voor een gezonde werk- en organisatiecultuur is het cruciaal dat er duidelijke, toegankelijke en veilige meldingsmogelijkheden bestaan. Dit kan op verschillende manieren worden gerealiseerd:
- Interne meldingsstructuur: Zorg voor een systeem waarmee medewerkers vertrouwelijk en anoniem meldingen kunnen maken, zonder angst voor negatieve gevolgen voor hun loopbaan.
- Vertrouwenspersonen: Stel betrouwbare, goed getrainde vertrouwenspersonen aan die medewerkers ondersteunen bij het aankaarten van problemen.
- Onafhankelijke externe instanties: Schakel in bepaalde situaties een externe partij in om belangenverstrengeling te voorkomen en een objectieve beoordeling van incidenten te waarborgen.
Sociale veiligheid versus psychologische veiligheid
Sociale veiligheid en psychologische veiligheid zijn beide essentieel voor een gezonde en functionele werkomgeving, maar verschillen in hun betekenis en toepassing.
- Sociale veiligheid richt zich op het voorkomen van agressie, zoals fysieke agressie, grensoverschrijdend gedrag, discriminatie of intimidatie. Het draait om het waarborgen van een omgeving waarin iedereen zich beschermd voelt tegen afwijkend gedrag van anderen. Denk hierbij aan beleid en protocollen die ongewenst gedrag voorkomen en aanpakken.
- Psychologische veiligheid, daarentegen, gaat over de ruimte om jezelf te kunnen uiten zonder angst voor negatieve consequenties. Het betekent dat mensen zich vrij voelen om ideeën, zorgen of fouten te delen zonder vrees voor afwijzing, kritiek of straf. Dit concept bevordert een open en ondersteunende cultuur waarin groei en samenwerking centraal staan.
Het verschil tussen deze twee begrippen is subtiel maar belangrijk: sociale veiligheid biedt de basisvoorwaarden voor een veilige omgeving, terwijl psychologische veiligheid dieper ingaat op het vertrouwen en de openheid binnen teams en organisaties. Samen vormen ze de sleutel tot een werkklimaat waarin mensen optimaal kunnen functioneren en zich gewaardeerd voelen.
Een gezonde werkcultuur combineert beide aspecten. Begin met het waarborgen van sociale veiligheid en bouw daarop voort met psychologische veiligheid.
Meer weten of vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op via:
E-mail: secretariaat@academyinc.nl
Academy INC is een trainingsbureau dat zich richt op duurzame inzetbaarheid in de zorg en andere sectoren.